Archief: Nieuwsberichten van voor 2018

Op deze pagina staan alle nieuwsberichten van Stichting In Arcadië van 2018 tot 2011 weergegeven.

Cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’

13 december 2017

Groen erfgoed staat volop in de belangstelling. Het is verbonden met ons verleden en onze identiteit. Het is het meer dan ‘waard om bewaard te worden’. Dit brengt echter ook uitdagingen met zich mee. Hoe houd je groen erfgoed op een goede manier in stand? Hoe herken je de verschillende historische tuinstijlen en lagen? Hoe pak je onderhoud en herstel aan? Hoe maak je verantwoorde keuzes in beheer en instandhouding?

De cursus ‘Historische tuinen en parken in theorie en praktijk’ leert je als hovenier of tuinbaas hoe je op juiste wijze werkt aan en in historische tuinen en parken en hoe je onderbouwde keuzes kunt maken. Ronald van Immerseel is één van de docenten van deze cursus en gaat in op historische tuinstijlen en de ontwikkelingsgeschiedenis van buitenplaatsen en landgoederen. Lees meer over deze cursus op de website van Gelders Restauratie Centrum.

“De Leemcule”, een boek over een bijzondere buitenplaats

19 november 2017

Vandaag is het boek “De Leemcule” in een beperkte oplage verschenen. De eigenaar heeft het initiatief genomen tot deze uitgave, die de bijzondere buitenplaats in al haar facetten portretteert. Lees hier meer over deze publicatie.

Artikel in het tijdschrift Het Nederlands Landschap

18 september 2017

Naar aanleiding van het project ‘Kwaliteitsimpuls Zocherparken’ schreven Stichting in Arcadië en Korneel Aschman een artikel voor tijdschrift Het Nederlands Landschapgetiteld ‘Zocherparken op de agenda’.  Het artikel is gepubliceerd in het meest recente nummer (nr. 2, 2017); het tijdschrift is verkrijgbaar via uitgeverij Matrijs.

Klik hier voor meer informatie over dit project.

Onderzoeksresultaten Ploegpark verschenen in MONUMENTAAL

26 april 2017

Recent is in tijdschrift MONUMENTAAL een artikel verschenen over het Ploegpark te Bergeijk. In 2016 heeft Stichting In Arcadië, in opdracht van Bruns BV, een historisch onderzoek gedaan naar de parkaanleg door Mien Ruys. Klik hier voor een link naar het artikel. Dit artikel is afkomstig uit nationaal magazine MONUMENTAAL.

Kijk voor de omschrijving het project hier.

Voorplein en rentmeesterstuin van Kasteel Huis Bergh gepresenteerd

21 april 2017

Bij de opening van de nieuwe zomertentoonstelling op Kasteel Huis Bergh ‘Honderd Heiligen in Huis Bergh’ is ook het recent opgeleverde herinrichtingsproject voorplein en rentmeesterstuin aan het publiek gepresenteerd.

Kijk voor de omschrijving het project hier.

Inspirerend Zocher-symposium in Zuid-Holland

10 april 2017

Op vrijdag 7 april werd op Huize de Paauw in Wassenaar het symposium ‘Kwaliteitsimpuls Zocherparken’ gehouden. Op deze bijeenkomst, die georganiseerd werd door het Erfgoedhuis Zuid-Holland, werd de rapportage ‘Zogher, de fameuse aanlegger’ gepresenteerd, die Stichting In Arcadië samen met ‘Korneel Aschman advies en voorlichting in cultureel erfgoed’ opstelde. Het symposium werpt ook licht op de hoge kwaliteit van de Zocherparken in Zuid-Holland en actuele beheerproblematiek.

In de presentaties van Stichting In Arcadië stonden de resultaten van het biografisch onderzoek centraal. Ook was er speciale aandacht voor de ontwerpstijlen van J.D. Zocher sr. en J.D. Zocher jr. en de 64 Zocherparken in Zuid-Holland. De hoge ontwerpkwaliteit die de Zochers in de 19e eeuw beroemd maakte werden uitgebreid in beeld gebracht.

Naast Stichting In Arcadië spraken ook Inge Zweerts de Jong, wethouder cultureel erfgoed van de gemeente Wassenaar, Christian Bertram van de Universiteit van Amsterdam, Natascha Lensvelt van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, Korneel Aschman van ‘Korneel Aschman advies en voorlichting in cultureel erfgoed’, Wim Borgdorff, particulier eigenaar van een Zocherpark en Hennes Claassen, voorzitter van het Gilde van Tuinbazen en vrijwillige tuinbaas op buitenplaats Berbice.

In het tweede deel van de middag stond de beheerproblematiek van de Zocherparken centraal. De sprekers gingen in op de noodzaak voor het ontwikkelen van conserveringsbeleid voor de parkaanleg (erfgoed-waarden) en een strategie voor instandhouding, herstel en verjonging van de beplantingen.

Het was een drukbezochte en inspirerende Zocher-middag.

Het rapport ‘Zogher, de fameuse aanlegger’ is hier te downloaden.

Subsidie Prins Bernhard Cultuurfonds toegekend

10 april 2017

Voor de publicatie van Hét Nederlandse Kassenboek – waarvan de projectleiding in handen is van Stichting In Arcadië – heeft het Prins Bernhard Cultuurfonds een subsidie toegekend. Hét Nederlandse Kassenboek wordt het standaardwerk over de geschiedenis en ontwikkeling van (planten)kassen in Nederland en daarmee samenhangend de geschiedenis en ontwikkeling van de tuinbouw in Nederland.

Het Cultuurfonds meldt in de toekenningsbrief: “De adviseurs van het Cultuurfonds juichen de publicatie toe, een dergelijke publicatie is niet eerder verschenen/gemaakt. Het draagt bij om de cultuurhistorische betekenis en de industriële geschiedenis vast te leggen en de bewustwording voor waardering en behoud van kassen te vergroten.”

Inspirerende excursie voor beheerders van Zocherparken

4 april 2017

Dinsdag 4 april organiseerden Stichting In Arcadië en ‘Korneel Aschman – advies en voorlichting voor Cultureel Erfgoed’ een speciale bijeenkomst voor beheerders van Zocherparken in Zuid-Holland in het kader van het project Kwaliteitsimpuls Zocherparken.
De drukbezochte dag begon op de buitenplaats Vredenoord in Den Haag waar landschapsarchitect Peter Verhoeff een leerzame rondleiding gaf door de onlangs gerestaureerde parkaanleg in landschapsstijl waarin de nieuwe inzichten in de ontwerpstijl van de Zochers werden toegelicht. In het Achterpark uit 1806 is de kenmerkende ontwerp- en beplantingsstijl van J.D. Zocher sr. duidelijk zichtbaar. Vervolgens werden de parken van Rust en Vreugd te Voorburg (door J.D. Zocher jr.) en de buitenplaats Berbice te Voorschoten (door J.D. Zocher sr.) bezocht. In beide parken werden de herkenbaar aanwezige ontwerpstijlen van beide Zochers toegelicht en de actuele beheerproblematiek besproken.

Op de foto’s van links naar rechts: Peter Verhoeff op Vredenoord (ontwerp van J.D. Zocher sr.), Korneel Aschman op Berbice (ontwerp J.D. Zocher sr. ) en zicht over de vijver van Berbice.

Huis Bergh – herinrichting voorplein: uitvoering gestart!

23 maart 2017

In maart is gestart met de uitvoering van het herinrichtingsontwerp van het voorplein van Kasteel Huis Bergh te ’s-Heerenbergh, in de Gelderse Achterhoek. Stichting In Arcadië maakte een herinrichtingsontwerp waarin het voorplein zijn imposante 17e/18e-eeuwse indeling terugkrijgt met een centrale as, functionele bestrating, vier centrale bomen en een nieuw verlichtingsplan. De uitvoering wordt begeleid door Limes Advies en uitgevoerd door hoveniersbedrijf De Enk.

Kijk voor de omschrijving het project hier.

Project ‘Kwaliteitsimpuls Zocherparken Zuid-Holland’ opgeleverd

13 maart 2017

n het rapport ‘Zogher, de fameuse aanlegger’ is een overzicht gegeven van alle Zocherparken op historische buitenplaatsen in de provincie Zuid-Holland. De ontwerpstijlen van met name J.D. Zocher sr. en J.D. Zocher jr. zijn uitgebreid in beeld gebracht en dit heeft veel nieuwe inzichten opgeleverd. In een afsluitend hoofdstuk zijn aandachtspunten voor beheerders en eigenaren van Zocherparken uitgewerkt. Het rapport wordt op 7 april officieel overhandigd tijdens een feestelijk symposium op huis De Paauw in Wassenaar.

Speciaal voor de beheerders van Zocherparken in Zuid-Holland wordt op 4 april een bijeenkomst in verschillende Zocherparken georganiseerd. Centraal op deze dag staat de vertaling van de onderzoeksresultaten naar praktisch parkbeheer.

In dit project heeft Stichting In Arcadië samengewerkt met ‘Korneel Aschman, advies en voorlichting in cultureel erfgoed’. Het project is voor de deelnemende gemeenten Den Haag, Leidschendam-Voorburg, Voorschoten en Wassenaar gecoördineerd door Erfgoedhuis Zuid-Holland en werd financieel mogelijk gemaakt door de eerder genoemde gemeenten, provincie Zuid-Holland (in het kader van de zogenaamde erfgoedlijn Landgoederenzone Zuid-Holland), het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland en het Stimuleringsfonds voor Creatieve Industrie.

Foto van de recent herstelde parkaanleg van de buitenplaats Vredenoord te Den Haag, naar ontwerp van Peter Verhoeff van Stichting In Arcadië.

Kijk voor de omschrijving van het project hier.

Vijf buitenplaatseigenaren luiden de noodklok over subsidie op groenbeheer

24 oktober 2016

“Zo’n 25 historische landgoederen in Nederland kunnen met ingang van 2017 het groenonderhoud niet meer bekostigen omdat het Rijk hun subsidieaanvragen niet heeft gehonoreerd.” 

Op 7 oktober staat in de Stentor een artikel over het groenbeheer op de buitenplaats de Wildenborch. Eigenaar en bewoner Evert-Kees van de Plassche stuurde samen met de eigenaren van Kasteel Amerongen, Bingerden, Middachten en Zuylestein een brief naar de Vaste Kamercommissie Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Lees hier het artikel.

Oplevering Haagse Hofje van Hoogelande

12 oktober 2016

Woensdag 12 oktober is de Binnentuin van het Haagse Hofje van Hoogelande opgeleverd. Stichting In Arcadië heeft het ontwerp in Haagse Hofjesstijl gemaakt voor de restauratie van deze rijksmonumentale tuin. De bijpassende hekwerken zijn ontworpen op basis van foto’s van de originele hekwerken van de hand van architect W.B. van Liefland (1857-1919).  Lees meer

Boekpresentatie ‘Statig Beetsterzwaag, Parklandschap rond een Fries Dorp’

10 oktober 2016

Op zondag 9 oktober is het boek ‘Statig Beetsterzwaag, Parklandschap rond een Fries dorp’ gepresenteerd onder grote belangstelling op Landgoeddag Lauswolt. Het boek is een bewerking van een onderzoeksrapportage door Stichting in Arcadië naar de ontwikkelingsgeschiedenis van het parklandschap rondom Beetsterzwaag. Lees meer

Foto’s van Grietje van der Reijnst-Brak / www.hetstaaterop.nl

Provincie Gelderland nomineert 13 gebieden met ‘passie’

6 november 2015

Begin 2016 zal de provincie voor de zesde maal de Gelderse prijs voor ruimtelijke kwaliteit uitreiken. Deze editie staat in het thema ‘passie’. Na een oproep aan diverse instanties zijn 56 gebieden voorgedragen. Eind oktober zijn er 13 gebieden genomineerd die kans maken op deze prijs.

Park Scherpenzeel is één van de genomineerde. In 2013 heeft Stichting In Arcadië een historische waardestelling gedaan van het park ter ondersteuning van het Masterplan. De basis van het Masterplan is het ontwerp van S. van Lunteren, hij ontwierp zowel het huispark als het landschapspark. Zijn ontwerp is in hoofdlijnen nog aanwezig in het park. Dit zorgt ervoor dat Park Scherpenzeel één van de twee enig gaaf bewaarde ensembles is van deze 19e-eeuwse architect in Nederland (samen met Sandenburg, Utrecht, Langbroeker Wetering).

In maart 2016 zullen er twee prijzen uitgereikt worden, elk t.w.v.€10.000,-. Een vakjury, onderbegeleiding van Jan Terlouw zal een winnaar aanwijzen. Maar ook alle Gelderlanders kunnen vanaf half december hun top 3 doorgeven! Tijdens een manifestatie zullen de winnaar in maart 2016 bekend gemaakt worden.

Presentatie Jaarboek Kastelenstichting Holland en Zeeland

1 oktober 2015

Op zaterdagmiddag 10 oktober 2015 vindt de presentatie plaats van het laatste Jaarboek van de Kastelenstichting Holland en ZeelandGeschiedenis van drie buitenplaatsen en KSHZ’. De presentatie wordt gegeven op buitenplaats Wester-Amstel te Amstelveen.

Voor dit laatste jaarboek is uit elke provincie van het werkgebied van de KSHZ een onderwerp opgenomen. Voor Noord-Holland is dat de buitenplaats Wester-Amstel te Amstelveen door de heer Søren Ludvig Movig. Voor Zuid-Holland is gekozen voor de ontwikkelingsgeschiedenis van de buitenplaats Beresteyn te Voorschoten door Ronald van Immerseel. Voor Zeeland is het onderwerp de verdwenen buitenplaats Steenhove bij Middelburg door Ronald van Immerseel. Dit jaarboek wordt afgesloten met een artikel over 30 jaar reilen en zeilen van de KSHZ en haar werkzaamheden door Nina Wijsbek.

Stichting In Arcadië heeft de eindredactie én uitgave van ‘Geschiedenis van drie buitenplaatsen en KSHZ’ verzorgd. Het boek is te koop via de website van de Kastelenstichting Holland en Zeeland via het bestelformulier.

Herbestemming rentenierswoning complex Burcht te Wedde (Gr.)

19 maart 2015

Het rijksmonument Hoofdweg 8 te Wedde wordt momenteel gerestaureerd en zal na de restauratie als pannenkoekenrestaurant in samenhang met het kinderhotel op de Burcht te Wedde  in gebruik worden genomen. Stichting In Arcadië maakt het ontwerp voor de inrichting van het erf van deze bijzondere zeventiende-eeuwse rentenierswoning.

Revitalisatie oudste tuin van Nederland

9 maart 2015

Stichting In Arcadië werkt aan de revitalisatie van de ‘vergeten’ historische tuin van kasteel Huis Bergh. De geschiedenis van de Nieuwe Gaard als onderdeel van de Plantage gaat terug tot 1461 wanneer er sprake is van een ‘Tuin in de Vinckenborch’. Vanaf najaar 2014 wordt gewerkt aan de restauratie en herinrichting van de tuin waarvoor Peter Verhoeff (Stichting PHB/Stichting In Arcadië) het ontwerp heeft gemaakt . De feestelijke opening van de tuin is gepland in het voorjaar 2016 in combinantie met een tentoonstelling over de geschiedenis van De Plantage/ Nieuwe Gaard in het kasteel. Voor meer informatie zie www.huisbergh.nl en het recent verschenen artikel van Peter Verhoeff in het Tuinjournaal maart 2015, nummer 1.

Arcadië nr. 13 is uit

28 november 2014

Deze week is de nieuwe Arcadië van de pers gerold. In dit nummer onder andere;

  • Landgoed de Hoevens
  • Vijvers om in te zwemmen. De geschiedenis van zwemvijvers en zwembaden op buitenplaatsen
  • Sport en spel op Soestdijk
  • De ceder. Boom op de buitenplaats
  • De onmisbare vrijwilliger
  • Piano’s met karakter.

Het project 1boom

7 november 2014

1boom is een project waarbij een groot aantal vormgevers/kunstenaars een grote verscheidenheid aan producten/objecten laat zien, gemaakt van één boom. Natuur en cultuur gaan hand in hand. Traditioneel en duurzaam bosbeheer maakt moderne vormgeving mogelijk. 1boom is begonnen met een prachtige grote zomereik. De boom stond in het Kooibos van landgoed Middachten, tussen Dieren en Rheden. Op 27 maart 2013 is 1boom geveld (zie het filmpje),verzaagd en te drogen gelegd. Ambachtslieden, ontwerpers en kunstenaars verwerken sinds die tijd het kwaliteitshout, maar ook de bladeren, takken, het schors en het zaagsel tot een rijk scala aan producten, zullen worden tentoongesteld.

In het kader van dit project zal Stichting In Arcadië in opdracht van Landgoed Middachten de ontwikkelingsgeschiedenis en het gebruik van het Kooibos door de eeuwen heen onderzoeken en meewerken aan de korte film door Lars Soerink over de ‘1boom’-boom in het Kooibos.

Verkiezing eerste bestuur Vakgroep Groen Erfgoed

29 oktober 2014

Op woensdag 29 oktober 2014 hebben de leden van de Vakgroep Groen Erfgoed unaniem het eerste bestuur van hun beroepsvereniging gekozen en zijn akkoord gegaan met de oprichtingsdocumenten. De leden onderschrijven daarmee de doelstellingen van de Vakgroep Groen Erfgoed: professionalisering en kwaliteitsverhoging van de beroepsgroep, gesprekspartner voor o.a. overheden en draagvlak voor het behoud van groen erfgoed. Stichting In Arcadië is lid van de Vakgroep Groen Erfgoed.

Belangstellenden en potentiële leden kunnen contact opnemen met de beroepsvereniging via de website www.vakgroepgroenerfgoed.nl

De ‘Big Dig’ op buitenplaats Wester-Amstel

20 oktober 2014

Op zaterdag 18 oktober is de kroon op het project ´herstel zichtassen Wester-Amstel´ geplaatst, conform het ontwerp van Stichting In Arcadië. Met hulp van vrienden, familie en vrijwilligers van Wester-Amstel zijn  tijdens de ´Big Dig´  12.000 crocussen geplant in de bermen van de Middenlaan en in de nieuwe taxustuin tussen het prieel en de kruidentuin in drie variëteiten; ´barr´s purple´,  ´whitewell purple´ en ´prins claus’. De crocussen  gaan voor een jaarlijks terugkerend paars, wit en purper spektakel in de maanden februari en maart zorgen.

Presentatie Jaarboek Kastelenstichting Holland en Zeeland

15 oktober 2014

Op vrijdagmiddag 21 november 2014 zal de presentatie plaatsvinden van het Jaarboek van de Kastelenstichting Holland en Zeeland  ‘Eene Aangename en Welgelegene Buitenplaats genaamd Duino’. De geschiedenis van de hofstede Duno te Oostkapelle op buitenplaats  Zeeduin te Oostkapelle.

Het jaarboek omvat de geschiedenis van de buitenplaats Duno in Oostkapelle in al haar facetten. Diverse auteurs beschrijven in zes hoofdstukken de archeologie, de bouwgeschiedenis, de Middeleeuwse geschiedenis, de eigenaren door de eeuwen heen en de tuin- en parkgeschiedenis van Duno. Stichting In Arcadië heeft de eindredactie én uitgave van  ‘Eene Aangename en Welgelegene Buitenplaats genaamd Duino’. De geschiedenis van de hofstede Duno te Oostkapelle verzorgd. Na 21 november is het boek te koop via de website van de Kastelenstichting Holland en Zeeland via het bestelformulier.

Stichting In Arcadië in de spotligths van de gemeente Rheden

6 oktober 2014

De gemeente Rheden zet op haar facebookpagina inspirerende mensen die zich inzetten voor het erfgoed in de gemeente Rheden in de spotlights. Deze week Peter Verhoeff. Aanleiding is het historische onderzoek dat Stichting In Arcadië uitvoerde naar het landgoed als basis voor een op de historie gebaseerd(e) gebiedsvisie en maatregelenplan dat door de gemeente met alle eigenaren wordt ontwikkeld.

Uitbreiding historisch onderzoek landgoed Oosterbeek te Wassenaar

21 augustus 2014

Op 20 augustus is de Vakgroep Groen Erfgoed opgericht. De Vakgroep is een vereniging van en voor onderzoekers en planopstellers die beroepsmatig met het groene erfgoed bezig zijn. De leden van de Vakgroep Groen Erfgoed ondertekenen een gedragscode die  eisen stelt aan de kwaliteit en integriteit in hun beroepspraktijk. Lidmaatschap van de Vakgroep Groen Erfgoed zal staan voor erkenning en kwaliteit.

Vakgroep Groen Erfgoed opgericht

1 september 2014

In het voorjaar van 20124 heeft Stichting In Arcadië een quick scan en voorlopige tuinhistorische waardestelling voor de tuin- en parkaanleg van landgoed Oosterbeek in Wassenaar opgesteld voor de eigenaar, de gemeente Den Haag. Tevens adviseert Stichting In Arcadië de gemeente bij de onderbouwing van de geplande verbeteringsprojecten in de openbaar toegankelijke parken van de landgoederen Clingendael en  Oosterbeek in Wassenaar. In opdracht van de gemeente gaat Stichting In Arcadië de quick scan verder uitwerken tot een volledig historisch onderzoek met tuinhistorische  waardestelling.

Kantoorpand Stichting In Arcadië wint Architectuurprijs Amersfoort

7 juli 2014

Op zondag 6 juli om 16.00 uur vond de prijsuitreiking van de Architectuurprijs Amersfoort 2014 plaats in het Rietveldpaviljoen, Zonnehof 8, Amersfoort. De prijzen werden uitgereikt door wethouder Pim van der Berg (publieksprijzen) en oud-wethouder Gert Boeve, voorzitter van de vakjury.

Ons kantoorpand ’t Zand 44, een ontwerp van OOKarchitecten uit Amersfoort, won zowel de publieksprijs als de vakjuryprijs in de categorie A (kleine gebouwen). Voor het volledige  juryrapport klik hier.

Boerderij Borghkeppel & panoramazicht Bergstein in Ellecom

1 juli 2014

De rijksmonumentale boerderij Borghkeppel en erve Maalderink op landgoed Middachten zullen worden herbestemd en herontwikkeld. Beide boerderijen liggen in het cultuurhistorisch waardevolle landgoederenlandschap van de Veluwezoom. Stichting In Arcadië stelt in opdracht van Landgoed Middachten een cultuurhistorische analyse van beide boerderijen en hun directe omgeving op.  De studie vormt een onderdeel van de vergunningsaanvragen.

Herbestemming hoeve Sint Gerlach 17

8 juni 2014

De rijksmonumentale hoeve Sint Gerlach 17 nabij Château Sint Gerlach in de gemeente Valkenburg aan de Geul zal worden herbestemd. Stichting In Arcadië verricht in opdracht van Camille Oostwegel ChâteauHotels & -Restaurants historisch onderzoek inclusief cultuurhistorische waardestelling ten behoeve van de herbestemming naar deze hoeve en haar directe omgeving.

Herstelde zichtassen op Wester-Amstel

27 mei 2014

De monumentale buitenplaats Wester-Amstel viert tijdens de Amstellanddag op zondag 1 juni 2014 het herstel van de twee oude zichtassen langs het huis waarvoor  Stichting In Arcadië het ontwerp heeft gemaakt.  Voor meer informatie zie hier.

Buitenplaatsen onderdeel van de Canon van Zeeland

21 mei 2014

Op 20 mei 2014 werd door Omroep Zeeland het canonvenster over de Zeeuwse buitenplaatsen uitgezonden. Het filmpje waar  Stichting In Arcadië aan heeft meegewerkt is hier te zien.

Werkzaamheden aan de landgoederen Clingendael en Oosterbeek volgens de Richtlijnen Tuinhistorisch Onderzoek

3 april 2014

Stichting In Arcadië gaat de gemeente Den Haag adviseren bij de onderbouwing van de geplande verbeteringsprojecten in de openbaar toegankelijke parken van Clingendael en Landgoed Oosterbeek in Wassenaar.  Beide parken kennen een imposante ontwikkelingsgeschiedenis die teruggaat tot in de 17e eeuw.

Lezing over tuin- en parkaanleg Huis Scherpenzeel

13 februari 2014

Op 11 maart houdt Ronald van Immerseel een lezing voor Vereniging Oud Scherpenzeel over de tuin- en parkaanleg van Huis Scherpenzeel. In 2013 heeft Stichting In Arcadië in opdracht van stichting Geldersch Landschap & Kasteelen en Stichting Landgoed Scherpenzeel  historisch onderzoek met waardestelling verricht naar de geschiedenis van tuin en park. Het onderzoek leverde verrassende nieuwe inzichten op. In de lezing zal hierop worden ingegaan.

Herinrichting historische lanen ‘Kloppend hart Warmond’

7 februari 2014

In het hart van het beschermde dorpsgezicht Warmond worden twee scholen en een dorpshuis samengevoegd tot een ‘Brede school’. De bouw van dit gebouwencomplex wordt aangegrepen om de openbare ruimte van dit historisch waardevolle gebied opnieuw in te richten. Het project ligt ook in de ‘landgoedbiotoop’ van de naastgelegen historische buitenplaats Oostergeest.
Stichting In Arcadië gaat in opdracht van de gemeente Teylingen een plan opstellen voor de kwaliteitsverbetering van de openbare ruimte en de herinrichting van de historische lanen ‘Laan van Oostergeest’ en ‘Seminarielaan’.

Nieuw ontwerp voor de tuinen van kasteelruïne Blijenbeek

6 februari 2014

Stichting In Arcadië heeft het afgelopen jaar in samenwerking met Klement2 rentmeesters gewerkt aan een haalbaarheidsonderzoek voor de herontwikkeling van de kasteelruïne Bleijenbeek te Afferden (Limburg). Het onderzoek heeft veel nieuwe inzichten in de ontwikkelingsgeschiedenis van het landgoed, kasteelcomplex en de tuinaanleg opgeleverd en veel inspiratie opgeleverd voor de herontwikkeling. Als vervolgopdracht gaat Stichting In Arcadië de tuinaanleg in de directe omgeving van de kasteelruïne opnieuw ontwerpen.

Kwaliteitsregeling hoveniers in Gelders Monumentaal Groen

5 januari 2014

De provincie Gelderland laat de mogelijkheden onderzoeken voor een ‘Kwaliteitsregeling Monumentaal Groen’. Het doel van deze regeling is eigenaren en beheerders van historische tuinen en parken in contact te brengen met vakbekwame hoveniers. Voor het toetsen van deze vakbekwaamheid zullen worden kwaliteitseisen worden opgesteld. Voor het project zal ook een website worden ingericht. Stichting In Arcadië neemt actief deel aan de klankbordgroep.
Voor meer informatie: JNB, Partner in Leren en Ontwikkelen www.jnb-palo.nl

Uitreiking Manifest Groen Erfgoed

5 februari 2013

Het Manifest Groen Erfgoed is dinsdagmiddag 5 februari 2013 in Amersfoort uitgereikt aan de directeur van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed, de heer Cees van ’t Veen. De initiatiefnemers van het manifest verwierven afgelopen jaar steun van prominente organisaties en vele particulieren voor hun pleidooi om de aandacht bij de rijksoverheid voor de bijzondere rol en betekenis van het ‘historisch’ groen op de historische buitenplaats te vergroten.

Heemschut ondertekent Manifest Groen Erfgoed

24 maart 2012

Op zaterdag 24 maart 2012 vond tijdens de Themadag Verleden, Heden en Toekomst van de Historische Buitenplaats op Kasteel De Vanenburg te Putten de startmanifestatie voor de ondertekening van het Manifest Groen Erfgoed plaats. In het manifest wordt aandacht gevraagd voor het groene erfgoed op de historische buitenplaatsen. Erfgoedvereniging Heemschut is één van de vele organisaties die het manifest ondertekende.

Themadag Buitenplaatsen

9 maart 2012

Themadag “Verleden, heden en toekomst van de historische buitenplaats”: Op 24 maart 2012 spreken deskundigen en eigenaren op buitenplaats De Vanenburg te Putten over de waarde, behoud en toekomst van historische buitenplaatsen. Stichting In Arcadië tekent op deze dag het Groen Manifest dat zij met Heemschut en de Nederlandse Tuinstichting opstelde. In dit manifest worden burgers en overheden opgeroepen meer te doen voor historische parken op buitenplaatsen. Aanmelden via www.tuinenstichting.nl.

Roadshow 2012 met Pius Floris Boomverzorging

15 december 2011

In 2012 zal Stichting In Arcadië tijdens de jaarlijke roadshow van Pius Floris Boomverzorging een lezing geven over de instandhouding van groen erfgoed en de kansen die de gemoderniseerde monumentenzorg biedt. De bijeenkomsten zijn vrij toegankelijk voor iedereen die als opdrachtgever professioneel betrokken is bij groenbeheer.

Daarnaast hoort u meer belangrijke ontwikkelingen op het gebied van boomverzorging- en onderhoud. Zo verzorgt vakspecialist Henry Kuppen een lezing over de resultaten naar aanleiding van de grootschalige toepassing van nematoden bij het beheer van de Eikenprocessierups.Dennis de Goederen spreekt over de nieuwste controle en snoeimethode ter voorkoming van spontane takbreuk bij Populieren. Na afloop is er uitgebreide gelegenheid om na te praten en een drankje te drinken.

Data en locaties:

De agenda voor de Roadshow 2012 is als volgt:

  • Donderdag 18 januari – Amsterdam
  • Woensdag 25 januari – Assen
  • Woensdag 1 februari – Veenendaal
  • Woensdag 7 maart – Vught
  • Donderdag 8 maart – Houthalen, België (iets aangepast programma)

Petzold-tekeningen gerestaureerd

14 juli 2011

De afgelopen maanden heeft Stichting In Arcadië twee 19de eeuwse ontwerptekeningen van Petzold laten restaureren door Marieke Kop, papierrestaurator te Nijmegen. Het betreft de aanleg van kasteel Middachten. De tekeningen zijn in aquarel en pen uitgevoerd. Ze waren echter door de tand des tijds beschadigd. De restauratie was terughoudend: alleen herstel daar waar moet en altijd reversibel! Met veel geduld is oppervlaktevuil en stof verwijderd met gumpoeder, rafelige randen en scheuren hersteld met Japans (Kozo-)papier en werden oude plakbandresten verwijderd. De tekeningen werden vervolgens “onder bezwaar” gelegd om ze weer mooi plat te krijgen en het stijfsel waarmee het Japans papier werd bevestigd droogde zo op dat de tekeningen ook weer veel steviger aanvoelen. Thans worden de tekeningen bewaard in zuurvrij papier in een speciaal op maat gemaakte zuurvrije kartonnen koker. De tekeningen waren namelijk te groot om te liggen: ze zijn respectievelijk 1 bij 1,4 en 1,6 bij 1,8 meter groot.