Wat is Arcadië

Arcadië is van oorsprong een vallei omringd door beboste bergen op de Pelopponesos in Griekenland. Griekse dichters als Theocritus ontdekten in de 3de eeuw voor Chr. de streek als symbool van landelijke eenvoud en roemden de heerlijkheid van het leven van jagers en herders die hele dagen met hun kudde in de natuur liepen en muziek maakten met hun fluiten. Op het kaartje is links “Arcadia” zichtbaar.

Waar het woord Arcadia vandaan komt is onbekend, maar de meest gehoorde verklaring is dat het afstamt van arkys, de strik van de jager.

Pan, de god van de bossen, weiden, schapen en runderen

De oude Grieken en dus ook de Arcadiërs geloofden dat Pan, de god van bossen, weiden, schapen en runderen die alles doordrong (pan betekent “al”), in Arcadië woonde. Hij betoverde nimfen met de muziek van zijn (pan)fluit en zou bij alle maenaden gelegen hebben. En zo ontstond het idyllisch plaatje van nimfen, saters, wellust en centauren dat de Romeinen maar al te graag overnamen. Pan en de zijnen maakten deel uit van het gevolg van Bacchus (die Pan overigens zijn bokkenpoten gaf) en vele mythische verhalen over hem spelen in Arcadië. En ook was Arcadië de jachtgrond van Artemis (Diana voor de Romeinen).