In opdracht van Lisman & Lisman

Vacature tuinbaas / erfgoedhovenier voor Kasteel Heemstede te Houten

Kasteel Heemstede ligt aan de rand van Houten vlak bij Utrecht aan het Amsterdams-Rijnkanaal. Deze historische buitenplaats biedt ruimte aan een sterrenrestaurant op de souterrainverdieping van het kasteel, vergaderruimtes in het kasteel en kantoorruimtes in de moderne koetshuizen en oranjerie. Het terrein omslaat ongeveer 6,1 ha en bestaat uit gazons en kruidenrijke graslanden, lanen, geometrische tuin met hagen, nog te herstellen moestuin en diverse elementen. De buitenplaats en de parkaanleg zijn beschermd als complex historische buitenplaats en valt onder de NSW.

De buitenplaats Heemstede heeft een rijke historie waarbij de beroemde 17e-eeuwse parkaanleg in Frans-Classicistische stijl het hoogtepunt vormde. Begin 21e eeuw is het kasteel gerestaureerd, na de verwoestende brand in 1987. Een deel van de parkaanleg is op hoofdlijnen hersteld naar de 17e-eeuwse situatie. De familie Lisman werkt sinds de aankoop in 2016 aan het behouden en versterken van de cultuurhistorische waarden van de buitenplaats. Momenteel wordt een masterplan voor de buitenplaats opgesteld en is een aanvang gemaakt met de restauratie van de nog aanwezige historische tuinmuren.

Bedrijfscultuur Lisman & Lisman

De buitenplaats is eigendom van Lisman en Lisman, een familiebedrijf dat actief is in ontwikkelen, bouwen en beheren van eigen onroerend goed in binnen- en buitenland. Flexibiliteit, duurzaamheid, service en uitstekende prijs-kwaliteitverhoudingen zijn enkele kernwaarden van het bedrijf. Aan de hand van een lange termijnvisie beheerd, verbouwd en herontwikkeld Lisman en Lisman zelf haar vastgoed. Hierbij spelen de gebruiker, de omgeving en het milieu altijd een centrale rol.

Zie voor meer informatie over Lisman & Lisman hun website.

Functie

Lisman & Lisman is opzoek naar een zelfstandige erfgoedhovenier of tuinbaas. Je hoofddoel is het onderhouden en behouden van de cultuurhistorische waarden van het park van de buitenplaats Heemstede. Incidenteel zal je ook werken op andere locaties in eigendom van Lisman & Lisman.

Aansturing zal gebeuren door het hoofd van de technische dienst. De eigenaar is tevens in bezit van de buitenplaats Vreedenhoff in Nieuwersluis, op deze buitenplaats zijn reeds twee tuinbazen aan het werk. Waar nodig zal technische advisering plaatsvinden en uitwisseling van kennis en hulp.

Taken en verantwoordelijkheid

• Beheer van:
    • Oprijlaan met laanbomen en een parkeerplaats;
    • Geometrische tuin met lanen, grindpaden en hagen;
    • Kruidenrijk grasland met in de actuele situatie een gedenkmonument;
    • Voormalige moestuin met lanen en kruidenrijk grasland;
    • Graspaden, half verharde paden en klinkerverharding;
    • Watergangen zoals grachten, sloten en greppels;
    • Diverse ornamenten zoals beelden, zonnewijzer, monumentale toegangshekwerken, bewegwijzering en verlichting;
    • Afrastering;
    • Tuin-technische systemen.
  • Werkzaamheden:
    • Bemesten, snoeien en wieden van heesters;
    • Scheren en verzorgen van diverse hagen;
    • Onkruidbestrijding en herstellen paden;
    • Plaagbestrijding (bv. mollen en insecten);
    • Egaliseren, bemesten en verticuteren gazons;
    • Maaiwerkzaamheden (gazons, kruidenrijke graslanden, oevers en bermen);
    • Bewateren van de beplanting;
    • Beschermen, controleren en onderhouden van de ornamenten;
    • Onderhoud van rasters, hekken en poorten;
    • Controle en onderhoud van technische systemen, zoals bewatering;
    • Organiseren, aansturen en controleren van parkwerkzaamheden die door externen worden uitgevoerd;
    • Meewerken aan activiteiten en toekomstige ontwikkelingen in de tuin- en parkaanleg op de buitenplaats;
    • Controleren van de gebouwen en bouwkundige elementen op de buitenplaats, aandachtspunten doorgeven aan de eigenaar,
    • Communicatie met huurders daar waar nodig.

Competenties

• Afgeronde mbo-groenopleiding (niveau 4) of een vergelijkbare opleiding;
  • Afgeronde opleiding tot erfgoedhovenier met een goede bomen- en plantenkennis;
  • Heeft affiniteit voor en werkervaring op historische parken en tuinen;
  • Rijbewijs B (E);
  • Je bent communicatief, sociaalvaardig en kan zelfstandig werken;
  • Je werkt gestructureerd en planmatig;
  • Je kunt externe medewerkers of bedrijven aansturen;
  • Je bent discreet en flexibel;
  • Je zoekt hulp en stelt vragen als dat nodig is.

Arbeidsvoorwaarden

• Locatie woonachtig in de omgeving van Houten;
  • Jaarcontract met zicht op een vast contract.

Informatie

Nadere informatie wordt vertrekt door Maartje Bos van Stichting In Arcadië. U kunt haar bereiken op 06-14124517 of mailen naar bos@stichtinginarcadie.nl.

Sollicitaties

Tot en met vrijdag 19 maart 2021 kunnen belangstellenden hun sollicitatie met curriculum vitae richten aan: bos@stichtinginarcadie.nl.