Statig Beetsterzwaag

Statig Beetsterzwaag2018-02-19T12:41:13+00:00

Project Description

Bij de Friese dorpen Beetsterzwaag en Olterterp ligt een uniek eeuwenoud parklandschap. Het landschap is ontstaan als ontginning vanuit het Koningsdiep. Momenteel bestaat het uit

een afwisseling van eeuwenoude hooilanden, restanten van het vroegere veen- en heidelandschap,uitgestrekte bossen, waterpartijen en imposante lanen. Opvallend is de grote hoeveelheid landgoederen en buitenplaatsen. De statige huizen en parken hebben al eeuwenlang een grote aantrekkingskracht en bepalen de bijzondere kwaliteit van dit gebied.

Het boek Statig Beetsterzwaag. Parklandschap rond een Fries dorp kan gezien worden als een landschapsbiografie. Het ontstaan van het landschap wordt beschreven, net als de ontwikkeling van het dorp, de sociale verhoudingen tussen landgoedeigenaren en de lokale bevolking en de opkomst van het toerisme vanaf de negentiende eeuw. Bijzondere aandacht is er voor de landgoederen en buitenplaatsen zelf met hun karakteristieke parken en tuinen. Vijf eigenaren en beheerders komen aan het woord om hun visie op het landschap van Beetsterzwaag en Olterterp te geven. Eén ding staat vast, het is een prachtig gebied waar we nog lang van kunnen genieten en waarbij de verbondenheid van inwoners en betrokkenen bij de instandhouding van dit cultuurhistorisch erfgoed tot op heden groot is.

Het boek is te koop via de website van Uitgeverij Matrijs voor €24,95.

Auteurs: Ronald van Immerseel en Peter Verhoeff
In samenwerking met: Groene Parels, Stichting In Arcadië en Coöperatie Bosgroep Noord-Oost Nederland
Uitgeverij: Uitgeverij Matrijs
ISBN: 978-90-5345-497-8
Uitgave: 2016