Project Description

Ploegpark, Bergeijk

De Ploeg is een ensemble van fabrieksgebouw en park in het Brabantse dorp Bergeijk, ontworpen en gebouwd in 1956-1959 door architect Gerrit Rietveld en tuinarchitect Mien Ruys. Fabriek en park zijn beschermd als Rijksmonument; het zijn beide toonaangevende monumenten uit de tijd van het Nieuwe Bouwen (periode 1915-1960). De Ploegstoffen genoten jarenlang landelijke bekendheid, totdat Weverij De Ploeg de fabriek in 2007 sloot.

In opdracht van de huidige eigenaar verrichte Stichting In Arcadië, in samenwerking met Buro Mien Ruys, historisch onderzoek naar de parkaanleg van Mien Ruys en maakte een waardestelling. Dit ten behoeve van de restauratie en herbestemming van fabriek en park.

Een belangrijke conclusie was dat de samenhang tussen het Ploegpark en de omgeving veel groter is dan werd gedacht. Er is sprake van een Ploegensemble, waarvan niet alleen fabriek en tuin, maar ook het nabijgelegen parkje met de Rietveldklok, de voormalige directeurswoning en het oude fabrieksgebouw onderdeel uitmaken.

Over het onderzoek- en restauratietraject schreven de verschillende betrokken partijen een artikel, dat gepubliceerd is in het aprilnummer van tijdschrift MONUMENTAAL. Het artikel is via deze link te lezen. Dit artikel is afkomstig uit nationaal magazine MONUMENTAAL.

Het Ploegcomplex is vanaf april 2017 opengesteld voor publiek.

Opdrachtgever: Bruns
Locatie: Bergeijk – Noord-Brabant
In samenwerking met: Buro Mien Ruys
Jaartal: 2016